3.6. 2024
| Servis Poradna

Proč a jak se provádí kontrola napětí autobaterie?

Autobaterie je srdcem auta. Bez ní se nepohnete ani o krok. Většina z nás si její důležitost však uvědomí až ve chvíli, kdy se snažíme nastartovat a nic se neděje. Ať už je to v mrazivém zimním ránu, letních horkých dnech, nebo před důležitou schůzkou, výpadek baterie dokáže pořádně zkomplikovat den. Abychom takovým situacím předešli, je klíčové pravidelně kontrolovat stav autobaterie a ujistit se, že je vždy ve formě. Nyní se proto podíváme na to, jak na pravidelné měření autobaterie a proč je možná lepší nechat podrobnější test autobaterií na odbornících.
Servis Poradna
Proč a jak se provádí kontrola napětí autobaterie?

Kontrola stavu autobaterie: Klíčové kroky

Kontrola autobaterie zahrnuje několik zásadních kroků, které vám zaručí, že je baterie schopna dodávat potřebný výkon a že vás nenechá ve štychu v nejméně vhodnou chvíli:

1. Měření napětí autobaterie naprázdno (či za studena): Tento test autobaterie ukáže, zda má baterie správně napětí při klidovém stavu. Před měřením je potřeba auto nechat několik hodin stát tak, aby se chemická reakce v baterii zpomalila téměř na nulu. Správné napětí autobaterie naprázdno (udržovací napětí autobaterie) by pak mělo být mezi 12,6 a 12,8 V.

2. Zátěžový test autobaterie: V tomto případě se jedná o kompletní diagnostiku autobaterie, která prověří schopnost baterie dodávat energii za reálných podmínek. Jde tak v zásadě o měření odběru autobaterie. Testuje se kondice autobaterie, startér, alternátor i uzemnění. Správně fungující baterie by měla i při zátěži udržet dostatečné napětí.

3. Měření napětí autobaterie při startu: Tento test je zásadní pro zjištění, zda baterie dokáže poskytnout dostatečný startovací proud. Napětí autobaterie by při startu nemělo klesnout pod 10,5 V.

4. Kontrola dobíjení autobaterie: Prověřuje se, zda alternátor správně dobíjí baterii během jízdy. Ideální nabíjecí napětí pro autobaterii se pohybuje kolem 14,6 V.

5. Měření kapacity baterie: Odhalí, kolik energie je baterie schopna uchovat a dodat. Díky této informaci zjistíte, jak na tom vaše autobaterie je a zda není na čase ji vyměnit.

Jak probíhá měření autobaterie multimetrem?

Některé testy autobaterií zvládnete sami doma, ale složitější diagnostiku je vždy lepší nechat na odbornících. V případě měření kapacity baterie se bez spolehlivého autoservisu neobejdete. Úplným základem je měření napětí autobaterie multimetrem. Pokud jste ráno nenastartovali, první co můžete pro autobaterii udělat je zkontrolovat právě napětí.

1. Nastavení multimetru: Nastavte multimetr (měřič napětí autobaterie) na měření stejnosměrného napětí, což je ve většině případů označeno jako DC nebo plnou čarou a pod ní čárou přerušovanou.

2. Připojení multimetru: Červený měřicí kabel přitiskněte k plusovému pólu (+) autobaterie a černý měřicí kabel k mínusovému pólu (-).

3. Záznam hodnot: Na displeji multimetru se objeví hodnota napětí baterie. Jedná se o tzv. volnoběžné napětí či napětí naprázdno/za studena, protože vozidlo má velmi malý odběr. Pokud je napětí pod 12,4 V je dobré autobaterií dobít. Ideální hodnota je mezi 12,6 a 12,8 V.

4. Je na místě autoservis? Pokud napětí klesá pod 12,1 V, tak je čas na dobití, protože je velmi reálné, že příští pokus o nastartování nebude úspěšný. Při napětí 11,9 V je pak čas volat do autoservisu, protože dochází k trvalému poškození.

Proč je lepší nechat měření a kontrolu autobaterie na odbornících?

I když měření autobaterie multimetrem zvládnete sami, u složitějších testů či diagnostiky se bez autoservisu neobejdete. U nás máme správné nástroje, podmínky a zejména znalosti a zkušenosti. Jsme tak schopni zajistit, že vaše autobaterie projde tou nejvyšší a nejpřesnější kontrolou. Profesionální diagnostika zahrnuje nejen základní měření proudu a napětí autobaterie, ale také hloubkové hodnocení stavu baterie a celého napájecího systému. Můžeme vám tak snadno pomoci předcházet potenciálním problémům a prodloužit životnost vaší autobaterie i vozidla.

U nás tak získáte nejen přesné a spolehlivé měření a kontrolu, ale i pokoj v duši a vědomí, že vaše auto je připraveno na jakékoliv výzvy. Nečekejte na poslední chvíli a nechte si autobaterii zkontrolovat včas. Vaše cesty tak budou klidné a bez starostí. Kontaktujte nás pro více informací!