31.5. 2024
| Poradna Servis

Přezutí pneu: Kdy je nejvyšší čas přehodit kola? A jak to mít bez starostí?

Každé roční období přináší řidičům nové výzvy, a jednou z nich je i výměna pneumatik. Ať už přecházíte z letních na zimní nebo naopak, je nezbytné to udělat včas. Pokud vás zastihne mráz a sněžení, rozhodně na autě nechcete mít letní pneumatiky. Mohlo by se totiž lehce stát, že to bude jízda, na kterou budete neradi vzpomínat. Naopak, pokud jezdíte na zimních pneumatikách v létě, může to ovlivnit nejen životnost pneumatik, ale i trakci a brzdění. Proto se dnes podíváme na to, jak provést správné přezutí na zimní nebo letní pneumatiky bez starostí.
Poradna Servis
Přezutí pneu: Kdy je nejvyšší čas přehodit kola? A jak to mít bez starostí?

Kdy přezout pneumatiky a proč se vyplatí to zbytečně neodkládat?

Přezutí pneu je nejen doporučené, ale v zimních měsících na označených úsecích i zákonem předepsaná povinnost. V České republice musíte mít na autě zimní pneumatiky od 1. listopadu do 31. března v úsecích označených značkou " Zimní výbava " nebo v případě, že je na silnici souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza. Jasně, někdy mráz přijde až na začátku prosince a na začátku března je zase 20 °C, ale kdo je připraven není překvapen. 

Ideální čas pro přezutí na zimní pneu je na podzim, když průměrná teplota klesne pod 7 °C, zatímco přezutí na letní pneu je nejvhodnější na jaře, když teplota stoupá nad tuto hranici. Pokud budete sledovat počasí a přibližně se držet stanovených termínů, nemůžete nic zkazit. 

Přezutí pneu doma nebo v pneuservisu?

Možná si říkáte, že výměna zimních/letních pneumatik bude hračka a že to v klidu zvládnete sami doma. Tahle varianta má určitě své výhody: trochu ušetříte a můžete kola vyměnit kdy se vám zachce, ALE… Přezouvání na zimní/letní pneu je docela náročné, hlavně v případě, kdy nemáte potřebné nářadí. Navíc jde i o bezpečnost, pokud kola nebudou správně namontována a dotažena, nemusí to skončit dobře. 

V pneuservisu TASY je to bez starostí. Zkušení technici mají profesionální nářadí a zkontrolují vám i výšku dezénu a tlak v pneumatikách. Bude vás to sice něco stát a návštěvu si musíte dopředu naplánovat, nicméně pak odjíždíte bez starostí. 

375_Tasy.jpg

Jak při výměně pneumatik postupujeme u nás v TASY?

Při výměně pneumatik na letní či zimní postupujeme systematicky a pečlivě. Naše práce zahrnuje několik zásadních kroků: 
 

  • Zkontrolujeme stav vašich letních i zimních pneu: Prověříme hloubku dezénu a celkový stav pneumatik, takže budete s jistotou vědět, že jsou ještě vhodné pro další použití, nebo že je čas na výměnu. 
  • Vyvážíme kola: Při přezutí pneumatik zkontrolujeme, zda jsou kola správně vyvážená a případnou nevyváženost odstraníme. Pneumatiky se tak budou sjíždět rovnoměrně, vyvarujeme se vibracím a dalším možným problémům. 
  • Přezujeme pneumatiky/kola: Po všech kontrolách přezujeme kola/pneumatiky na letní nebo na zimní včetně dotažení momentovým klíčem na správný utahovací moment. Zároveň je rotujeme tak, aby se opotřebovávaly rovnoměrně a déle vám vydržely.

Samozřejmostí je taky kontrola a úprava tlaku v pneumatikách podle specifikací výrobce a kontrola výšky dezénu. U letních pneumatik je minimální výška 1,6 mm, u zimních pak 4 mm pro auta do 3,5 tuny, u větších je to 6 mm.

A jak dlouho trvá přezutí pneumatik? Pokud je výměna standardní a bez komplikací, vejdeme se v Tasy dle rozměrů od 30 do 60 minut. 

Kdy je jasné, že tohle přezutí pneumatik bylo poslední? 

Občas se stane, že přijdete na přezutí, ale po úvodní kontrole zjistíme, že je “na stole” kompletní výměna. Kdy tedy vyměnit pneumatiky za nové? Zásadním znakem je viditelné opotřebení nebo poškození. Nejčastějším problémem je nedostatečná hloubka dezénu. Obecně platí, že pneumatiky vydrží zhruba 40 - 80 tisíc kilometrů. Záleží však na jejich typu, na vašem stylu jízdy a hlavně na údržbě. Pokud však jezdíte pravidelně do pneuservisu, údržba vás nemusí tolik trápit. 

216_Tasy.jpg

Tip na závěr: Hlavní je pravidelnost

U nás v Tasy dbáme na to, aby každé přezutí kol bylo provedeno rychle a profesionálně, ať už přezouváte na letní či na zimní pneumatiky. Jarní přezutí kol na letní pneumatiky i podzimní výměnu letních pneumatik za zimní máme v malíku. Vy tak budete mít jistotu, že budete na silnici v bezpečí v jakýchkoliv podmínkách.

Naše služby eliminují starosti spojené s přezouváním kol doma a zároveň zaručují profesionální přístup, pečlivou kontrolu a správnou montáž. Při každé výměně pneumatik se navíc postaráme o správné vyvážení kol a o kontrolu hloubky dezénu a tlaku v pneumatikách. 

Pokud zjistíme nerovnoměrné sjíždění pneumatik, upozorníme vás na potřebu seřízení geometrie kol. Naše moderní geometrie Hunter je připravena poskytnout vám tuto službu. Je důležité si uvědomit, že správné nastavení geometrie kol má klíčový vliv na životnost pneumatik a chování vašeho vozidla na silnici.

Pamatujte, že pravidelné přezutí gum - ať už při změně ročního období, nebo když jsou pneumatiky opotřebené, je základem pro vaši bezpečnou jízdu. Nezapomínejte ani na to, že správně provedená výměna a údržba pneumatik může výrazně ovlivnit i pohodlí během jízdy. V pneucentrech Tasy vám se vším rádi poradíme a z každého přezouvání uděláme příjemný a bezstarostný zážitek. Kontaktujte nás a mrkněte i na služby našeho autoservisu!

A nezapomeňte, že minimální výška dezénu v ČR a v zahraničí se může lišit, takže pokud plánujete delší cestu mimo, zkontrolujte, zda vaše pneumatiky stále vyhovují.