11.9. 2023
| Poradna

Může se jezdit na zimních pneumatikách v létě?

Řidiči často uvádějí, že jejich důvodem pro používání zimních pneumatik i během léta je úspora nákladů na nové pneumatiky a času stráveného výměnou pneu. Je však skutečně celoroční jízda na zimních pneumatikách výhodná? Přinášíme argumenty pro a proti používání zimních pneumatik během léta.
Poradna
Může se jezdit na zimních pneumatikách v létě?

Použití zimních pneu v létě není nejlepší volbou

I když právní předpisy v České republice nezakazují používání zimních pneumatik v létě, určitě to není rozumná volba. Zimní pneumatiky jsou speciálně navrženy pro udržení trakce na ledě a sněhu díky použití specifických směsí.

Při stoupajících teplotách jsou zimní pneumatiky podstatně náchylnější k opotřebení. Pokud je budete v letním období využívat, můžete očekávat výrazně zrychlené opotřebení.

Hrozní prodloužení brzdné dráhy a horší kontrola vozu

Při stoupajících teplotách zimní pneumatika ztrácí manévrovací schopnost. Rozhodně tedy doporučujeme včas přezout na letní pneu, nebo alespoň s celoroční pneu. Zatímco nízká tuhost a flexibilita pneumatik jsou nezbytné pro pohyb na sněhu a ledu, tyto charakteristiky jsou nevýhodné v letním období. Při používání měkkých pneumatik může dojít například k výraznému prodloužení brzdné dráhy.

Vsaďte raději na celoročky

Použití zimní pneumatiky v letním období rozhodně není optimální. Rozhodně neočekávejte úsporu nákladů při celoročním používání zimních pneumatik, spíše naopak. Pokud už vás nebaví sezónní přezouvání pneumatik a nemáte velký roční nájezd, zvažte raději pořízení kvalitních celoročních pneumatik.

Co na to pojišťovna?

Pojišťovny nemají skrz zimní pneumatiky obuté v létě právo na to krátit pojistné plnění. To však určitě nemění nic na tom, že jízda v létě na zimních pneumatikách je zbytečné bezpečnostní riziko.

Čísla hovoří za vše

Upřednostňujete fakta před bezzubými frázemi? Doporučujeme prohlédnout si test zaměřený na dojíždění opotřebovaných zimních pneumatik v létě, který jasně dokazuje lepší vlastnosti letních pneumatik v teplém počasí v brzdění na mokré i na suché vozovce.

Dále by vás mohlo zajímat: